Kutsu poliitikko vierailulle oppilaitokseesi!
Luovuutta politiikkaan -viikko järjestetään jälleen helmikuussa ja mukaan kampanjaan toivomme taiteen perusopetuksen arkkitehtuurin, kuvataiteen, käsityön, mediataiteiden, musiikin, sanataiteen, sirkustaiteen, tanssin tai teatteritaiteen oppilaitoksia sekä ammatillisen koulutuksen musiikin ja tanssin koulutuksen järjestäjiä.
Viikon aikana oppilaitokset tarjoavat paikallisille poliitikoille mahdollisuuden osallistua kokemukselliseen tekemiseen lasten ja nuorten taideopetusta antavissa oppilaitoksissa ja keskusteluihin oppilaitosten henkilöstön sekä lasten ja nuorten kanssa. Oppilaitoksen oman toiminnan lisäksi vierailun aikana esitellään taiteen perusopetus ja/tai taidealan ammatillinen koulutus koulutusmuotona.
Kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä taiteen perusopetuksesta ja kulttuurialan ammatillisesta koulutuksesta ja niiden merkityksestä, sekä kasvattaa koulutusmuotojen näkyvyyttä. Haluamme nostaa taiteen perusopetuksen ja kulttuurialan ammatillisen koulutuksen entistä vahvemmin osaksi yhteiskunnallista keskustelua, ja saada uusia tahoja kertomaan viestiämme eteenpäin.
Toiminta voi olla esimerkiksi osallistumista soitto-, tanssi-, sirkus- tai visuaalisten taiteiden tunnille, ryhmien harjoituksiin, improvisaatio- tai teatteriharjoitteisiin, puvuston ja rekvisiitan huoltoon ja järjestelyyn liittyviä tehtäviä, opetusmateriaalien valmistamista tai jonkin helpon käsityön tekoa oppilaan ohjaamana. Se voi olla oppilaiden haastattelutuokio, yhteinen työpaja tai jokin muu mukava yhteinen toiminnallinen tuokio.
Kevään 2024 kampanjaan osallistuvat oppilaitokset ja vierailijat löytyvät TPO-liiton uutisesta. Kampanjaan on osallistui yli 60 oppilaitosta ympäri Suomen.
Vuonna 2023 kampanjaan osallistuneisiin oppilaitoksiin voit tutustua täältä.
Kampanjalla on graafinen ilme suomeksi ja ruotsiksi, jotta se tunnistetaan myös valtakunnallisesti. Lataa materiaalit alta:
Päättäjän yhteydenottoa varten on laadittu valmis kutsukirjepohja ja vierailun jälkeen lähetettävä kiitoskirjepohja:
Hyödynnä myös esitettä taiteen perusopetuksesta:
Voit myös tilata maksuttoman painokelpoisen version esitteestä osoitteesta info@artsedu.fi
Kampanjalla on oma hashtag:
#luovuuttapolitiikkaan #kreativitetipolitiken
Muista myös tägätä liitot postauksiin.
Olethan yhteydessä, kerromme mielellämme lisää:
Suomen konservatorioliiton toiminnanjohtaja Taija Lähdetie
info@konservatorioliitto.fi, p. 050 329 6009
Taiteen perusopetusliiton toiminnanjohtaja Viivi Seirala
info@artsedu.fi, p. 045 310 7702
Luovuutta politiikkaan -viestintäkoordinaattori Hanna Möttönen
info@artsedu.fi, p. 045 783 27935
Aikataulu
Kampanja järjestetään 3.-9.2.2025. Lista kampanjaan osallistuvista oppilaitoksista ja vierailevista päättäjistä päivittyy TPO-liiton verkkosivulle alkuvuodesta 2025.
Ilmoittautuminen
Etäkahvit suunnittelun tueksi
Järjestämme oppilaitoksille Zoom-tapaamisia, joissa mukaan lähtevät tai sitä suunnittelevat voivat keskustella ideoistaan ja saada verkostomaista tukea järjestelyihinsä.
Kahvit järjestetään pe 11.10., 29.11. ja 17.1. klo 9-10. Liity mukaan tästä linkistä. Följande morgonkaffe fre. 11.10., 29.11. och 17.1. kl 9-10. Välkommen att diskutera och ställa frågor även på svenska. Klicka in dig via denna länk.
Lataa itsellesi tästä aamukahvien materiaalit.
Muistilista vierailun suunnitteluun ja toteutukseen
Jäsenjärjestöjen kanavat:
– ETOL: Facebook: @Esittävien taiteiden oppilaitosten liitto ry ETOL, Instagram: @etolry
– Kuvataidekoulujen liitto: Facebook: @youngart.fi, Instagram ja X: @kuvisliitto
– Sanataideopetuksen seura: Facebook: @suomensanataideopetuksenseura
– SML: Facebook: @musicedu.fi, Instagram: @smlverkossa ja X: @SMLverkossa
– STOPP: Facebook: @STOPPry, Instagram: @stopp_ry
– LinkedIn: Suomen tanssioppilaitosten liitto STOPP ry
Hyödynnä suunnittelussa myös laatimiamme Vaikuttamistyön vinkkejä (pdf) Tips för påverkansarbete (pdf)
Yhteydenotot mediaan
Suomen konservatorioliitto ja Taiteen perusopetusliitto tekevät viikosta valtakunnallisen mediatiedotteen ja kampanjan sosiaalisessa mediassa.
Oppilaitokset kutsuvat paikallisen median seuraamaan vierailua ja viestivät vierailusta omissa sosiaalisen median kanavissaan.