Etusivu/ TPO-oppilaitoksille/ Luovuutta politiikkaan

Luovuutta politiikkaan – Kreativitet i politiken

-kampanjaviikko 5.-11.2.2024

Kutsu poliitikko vierailulle oppilaitokseesi!

Luovuutta politiikkaan -viikko järjestetään jälleen helmikuussa ja mukaan kampanjaan toivomme taiteen perusopetuksen arkkitehtuurin, kuvataiteen, käsityön, mediataiteiden, musiikin, sanataiteen, sirkustaiteen, tanssin tai teatteritaiteen oppilaitoksia sekä ammatillisen koulutuksen musiikin ja tanssin koulutuksen järjestäjiä. 

Viikon aikana oppilaitokset tarjoavat paikallisille poliitikoille mahdollisuuden osallistua kokemukselliseen tekemiseen lasten ja nuorten taideopetusta antavissa oppilaitoksissa ja keskusteluihin oppilaitosten henkilöstön sekä lasten ja nuorten kanssa. Oppilaitoksen oman toiminnan lisäksi vierailun aikana esitellään taiteen perusopetus ja/tai taidealan ammatillinen koulutus koulutusmuotona.

Kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä taiteen perusopetuksesta ja kulttuurialan ammatillisesta koulutuksesta ja niiden merkityksestä, sekä kasvattaa koulutusmuotojen näkyvyyttä. Haluamme nostaa taiteen perusopetuksen ja kulttuurialan ammatillisen koulutuksen entistä vahvemmin osaksi yhteiskunnallista keskustelua, ja saada uusia tahoja kertomaan viestiämme eteenpäin.

Toiminta voi olla esimerkiksi osallistumista soitto-, tanssi-, sirkus- tai visuaalisten taiteiden tunnille, ryhmien harjoituksiin, improvisaatio- tai teatteriharjoitteisiin, puvuston ja rekvisiitan huoltoon ja järjestelyyn liittyviä tehtäviä, opetusmateriaalien valmistamista tai jonkin helpon käsityön tekoa oppilaan ohjaamana. Se voi olla oppilaiden haastattelutuokio, yhteinen työpaja tai jokin muu mukava yhteinen toiminnallinen tuokio.

Kevään 2023 kampanjan osallistujat

Kevään 2023 kampanjaan osallistuneet oppilaitokset ja vierailijat löytyvät TPO-liiton uutisesta. Toivottavasti näemme sekä aiemmin osallistuneet että joukon uusia oppilaitoksia tulevan kevään osallistujien joukossa. Tehdään yhdessä viikosta entistäkin vaikuttavampi!

Osallistumisohjeet oppilaitoksille vuoden 2024 kampanjaan

Aikataulu

Kampanja järjestetään 5.-11.2.2024. Lista kampanjaan osallistuvista oppilaitoksista ja vierailevista päättäjistä päivittyy TPO-liiton verkkosivulle alkuvuodesta 2024.

Ilmoittautuminen

 1. Ilmoittaudu mukaan 25.1.2024 mennessä. Mitä aiemmin ilmoittaudut, sitä paremmin voimme ottaa oppilaitoksen mukaan viestintärinkiin sekä tarjota tukea mm. vierailuista viestimiseen.
 2. Tiedot vierailijoista kerätään erillisellä lomakkeella tammikuun aikana.  

Etäkahvit suunnittelun tueksi

Järjestämme syksyn 2023 aikana oppilaitoksille Zoom-tapaamisia, joissa mukaan lähtevät tai sitä suunnittelevat voivat keskustella ideoistaan ja saada verkostomaista tukea järjestelyihinsä.

Seuraavat kahvit pe 1.12. klo 9-10 järjestetään kaksikielisenä suomeksi ja ruotsiksi. Liity mukaan tästä linkistä. Följande morgonkaffe fre. 1.12. kl 9-10 är tvåspråkigt. Välkommen att diskutera och ställa frågor även på svenska. Klicka in dig via denna länk.

Tammikuussa järjestetään vielä yhdet kahvit to 18.1. klo 10-11.

Etäkahvien materiaalit (pdf)

Muistilista vierailun suunnitteluun ja toteutukseen

 1. Vierailulle kutsutaan oman kunnan / alueen poliitikkoja. Kartoita sopivat alueelliset päättäjät ajoissa (esim. alueen kuntapoliitikot, aluevaltuutetut, kansanedustajat, mahdolliset europarlamenttiehdokkaat).
 2. Tee yhteistyötä alueen muiden oppilaitosten kanssa esim. suunnittelemalla kutsuttavat tahot yhdessä tai toteuttamalla kierros useammassa oppilaitoksessa. Samalla vältät päällekkäiset kutsut.
 3. Suunnittele kevyt ohjelma: Aktiivista tekemistä oppilaitoksessa, oppilaat mukaan tapaamaan vierailijaa.
 4. Muista kertoa taiteen perusopetuksesta ja/tai ammatillisesta koulutuksesta oman toiminnan lisäksi.
 5. Jaa liittojen yhteinen esite vierailijalle.
 6. Lähetä tiedote ja ole yhteydessä paikalliseen mediaan ajoissa. Liitot lähettävät valtakunnallisen yleistiedotteen noin viikkoa ennen kampanjan alkua.
 7. Käytä kampanjan graafista ilmettä.
 8. Suunnittele miten tuot vierailun esiin sosiaalisessa mediassa.
 9. Ota kuvia / videoita vierailusta.
 10. Käytä kampanjan hashtagia #luovuuttapolitiikkaan tai #kreativitetipolitiken
 11. Tägää postauksiin oman alasi liiton lisäksi myös TPO-liitto ja Konservatorioliitto:
  – X: @TPOliitto, @konservatoriot
  – Facebook: @TPOliitto, @konservatorioliitto ja Instagram @konservatorioliitto

       Jäsenjärjestöjen kanavat:
      – ETOL: Facebook: @Esittävien taiteiden oppilaitosten liitto ry ETOL, Instagram: @etolry
      – Kuvataidekoulujen liitto: Facebook: @youngart.fi, Instagram ja X: @kuvisliitto
      – Sanataideopetuksen seura: Facebook: @suomensanataideopetuksenseura
      – SML: Facebook: @musicedu.fi, X: @SMLverkossa
      – STOPP: Facebook: @STOPPry, Instagram: @stopp_ry
      – LinkedIn: Suomen tanssioppilaitosten liitto STOPP ry

Yhteydenotot mediaan

Suomen konservatorioliitto ja Taiteen perusopetusliitto tekevät viikosta valtakunnallisen mediatiedotteen ja kampanjan sosiaalisessa mediassa.

Oppilaitokset kutsuvat paikallisen median seuraamaan vierailua ja viestivät vierailusta omissa sosiaalisen median kanavissaan.

Kampanjan materiaalit

Kampanjalla on graafinen ilme suomeksi ja ruotsiksi, jotta se tunnistetaan myös valtakunnallisesti. Lataa materiaalit alta:

Päättäjän yhteydenottoa varten on laadittu valmis kutsukirjepohja:

Hyödynnä myös esitettä taiteen perusopetuksesta:

Kampanjalla on oma hashtag:
 #luovuuttapolitiikkaan #kreativitetipolitiken

Muista myös tägätä liitot postauksiin.

Olethan yhteydessä, kerromme mielellämme lisää:

Suomen konservatorioliiton toiminnanjohtaja Taija Lähdetie
info@konservatorioliitto.fi, p. 050 329 6009 

Taiteen perusopetusliiton toiminnanjohtaja Viivi Seirala
info@artsedu.fi, p. 045 310 7702