Etusivu/ TPO-oppilaitoksille/ SKAPA-hankkeet

SKAPA-hankkeet

SKAPA on Svenska Kulturfondenin vuonna 2022 käynnistämä strateginen rahoitusohjelma, jonka avulla kehitetään taiteen perusopetuksen ja taidekasvatuksen saavutettavuutta ja tarjontaa kaksikielisillä ja ruotsinkielisillä alueilla Suomessa.

Svenska Kulturfondenin SKAPA-rahoitusohjelman tavoitteena on, että yhä useampi lapsi ja nuori voi osallistua taidekasvatukseen ja -opetukseen omalla äidinkielellään, omilla ehdoillaan, omalla asuinpaikallaan sekä kohtuullisin kustannuksin. SKAPA-rahoitusohjelma ja -hankkeet ovat merkittävä panostus taidekasvatuksen ja -opetuksen kehittämistyöhön Suomessa. Svenska Kulturfonden jakoi 18 hankkeelle vuosina 2022 ja 2023 yhteensä 6 miljoonaa euroa.

SKAPA-hankkeet toimivat eri paikkakunnilla Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Suurin osa hankkeista on kaksikielisiä. Hankkeet luovat ja toteuttavat uusia toimintamalleja ja selvityksiä taide- ja kulttuurikasvatuksen alueellisesta saavutettavuudesta ja kehittämistarpeista. Osa projekteista kehittää taidekasvatuksen alan opettajankoulutuksen opintopolkuja, tutkimusta sekä taidekasvatuskentän yhteistä foorumia myös valtakunnallisesti.

Kulturum ­– taidekasvatusfoorumi on koonnut Taiteen perusopetusliitolle tietoa SKAPA-hankkeista suomeksi. Tutustu hankkeisiin ja ole yhteydessä koordinaattoreihin. Hankkeissa etsittävät ratkaisut tukevat myös suomenkielisen taidekasvatuskentän työtä.

Lue lisää SKAPA-rahoitusohjelmasta Svenska Kulturfondenin kotisivuilla.

Uusimaa

Loviisan kulttuurikylpy SKAPA-hanke – Lovisa kulturbad SKAPA-projekt

Loviisan kulttuurikylpy SKAPA-hanke pyrkii vahvistamaan lasten ja nuorten hyvinvointia parantamalla taidekasvatuksen saatavuutta niin että mahdollisimman moni lapsi ja nuori voisi osallistua taideopetukseen. Loviisan kulttuurikylpy nostaa esille eri taiteenaloja luonnollisena osana varhaiskasvatusta ja perusopetusta. Hankkeen tavoitteena on luoda pitkäaikaista yhteistyötä ja uusia rakenteita taidekasvatuksessa. Hankkeen puitteissa on luotu mm. Skapa Kulttuuriseteli.

Lisätietoa suomeksi
Lisätietoa ruotsiksi

Yhteystiedot
Johanna M. Lönnfors, kulttuurikylpykoordinaattori
Sähköposti: ext-johanna.m.lonnfors@loviisa.fi

 

SKAPA Borgå-Sibbo – SKAPA Porvoo-Sipoo

Skapa Porvoo-Sipoo on lasten ja nuorten taidekasvatuksen kehittämishanke, jonka tavoitteena on edistää ja kehittää lasten ja nuorten taidekasvatuksen monipuolisuutta, saavutettavuutta ja laatua yhdessä eri toimijoiden kanssa. Porvoon ja Sipoon kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut toteuttavat hanketta yhteistyössä.

Lisätietoa suomeksi
Lisätietoa ruotsiksi

SKAPA Porvoo-Sipoo selvitykset
SKAPA ­– Selvitys alla kouluikäisten lasten taidekasvatuksesta Porvoossa ja Sipoossa (2023)
SKAPA – En utredning om konstfostran för barn under skolåldern i Borgå och Sibbo (2023)

Yhteystiedot
Veronica Svenskberg, kulttuuripalvelukoordinaattori
Sähköposti: veronica.svenskberg@porvoo.fi

 

Helsingin yliopisto ­– SKAPA Khrizom – Helsingfors universitet – SKAPA Khrizom

SKAPA Khrizom on yhteistyöprojekti Helsingin yliopiston kasvatustieteiden ruotsin- ja suomenkielisen opettajakoulutusohjelman, Åbo Akademin (yhteistyössä Pro Artibus -säätiön kanssa) ja Aalto-yliopiston kuvataiteen aineenopettajan koulutusohjelman kanssa. Hankkeen tarkoituksena on perustaa opettajien koulutusverkosto ja foorumi saavutettavan ja tasapuolisen kuvataidekasvatuksen edistämiseksi.

 

Sibelius Akatemia – Sibelius Akademin

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia toteuttaa ruotsinkielisen koulutushankkeen vuosina 2024–2027. Hankkeen tavoitteena on järjestää musiikkiaineeseen pätevöittävä koulutus opettajille. Hanke on suunnattu ruotsinkielisissä kouluissa työskenteleville luokan- ja aineenopettajille.

Lue uutinen täältä (ruotsiksi)

 

Kulturum ­– taidekasvatusfoorumi – Kulturum – forum för konstundervisning

Kulturum ­­– taidekasvatusfoorumin (Kulturum ­– forum för konstundervisning) tavoitteena on tukea kuntia, taidekasvatusalan toimijoita ja oppilaitoksia taiteen perusopetuksen ja muun lasten ja nuorten taidekasvatuksen kehittämistyössä. Kulturum toteuttaa verkostotapaamisia, seminaareja, koulutuspäiviä sekä tiedonjakoa ja vaikuttamistyötä ruotsiksi ja kaksikielisesti.

Kulturum – taidekasvatusfoorumia koordinoi Sydkustens landskapsförbund r.f. yhdessä KulturÖsterbottenin kanssa. Hankkeelle on myönnetty Svenska Kulturfondenin SKAPA-rahoitus vuosille 2023–2025.

Lisätietoa ruotsiksi (Sydkustens landskapsförbund)
Lisätietoa ruotsiksi (KulturÖsterbotten)

Yhteystiedot
Vippe Leminen, projektijohtaja
Sähköposti: vippe.leminen@sydkusten.fi

Johanna Björkholm, projektijohtaja
Sähköposti: johanna.bjorkholm@kulturosterbotten.fi

 

SKAPA Vantaalla – SKAPA i Vanda

Vantaan SKAPA-rahoitetun hankkeen päämääränä on perustaa uusi Tempo-orkesteri ruotsinkieliseen Dickursby skolan peruskouluun syksyllä 2024. Tempo-orkesterin toiminta perustuu El Sistema -musiikkikasvatusmenetelmään, jonka tavoitteena on vahvistaa monitaustaisten lasten keskinäistä kumppanuutta yhteissoiton avulla.

Lue lisää Tempo-orkesterin toiminnasta Vantaalla.

Yhteystiedot
Miikka Hakomäki, Orkesteritoiminnan koordinaattori
Sähköposti: miikka.hakomaki@vantaa.fi

 

Siuntio ja Inkoo SKAPA-hanke – Sjundeå och Ingå SKAPA-projekt

Siuntion ja Inkoon SKAPA-hanke kehittää Siuntion ja Inkoon alueella taiteen perusopetuksen ja taidekasvatuksen saavutettavuutta ja tarjontaa lapsille ja nuorille.

Yhteystiedot
Kristian von Essen, projektijohtaja
Sähköposti: kristian.vonessen@siuntio.fi

 

SKAPA Position Raasepori ja Hanko – SKAPA Position Raseborg och Hangö

SKAPA Position palvelee Raaseporin ja Hangon lapsia, nuoria ja aikuisia sekä alueella taiteen opetuksen parissa työskenteleviä. Hankkeen tavoitteena on madaltaa taiteen perusopetuksen osallistumiskynnystä, kehittää tarjottavia palveluita ja raottaa ovea uusille. Alue on maantieteellisesti laaja ja haasteena on harrastuksen fyysinen saavutettavuus. Kehittämistyössä huomioidaan myös saavutettavuuden taloudelliset ja sosiaaliset näkökulmat.

Lisätietoa suomeksi
Lisätietoa ruotsiksi

Yhteystiedot
Susanna Louneva, projektipäällikkö
Sähköposti: susanna.louneva@raasepori.fi

Lasse Lampenius, projektikehittäjä
Sähköposti: Lasse.lampenius@raasepori.fi

Varsinais-Suomi

Kemiönsaaren SKAPA-projekti – Kimitoön SKAPA-projekt

Kemiönsaaren SKAPA-projektin tarkoituksena on vahvistaa ja laajentaa lasten ja nuorten taiteen perusopetusta ja kulttuuriharrastustoimintaa, parantaa niiden saavutettavuutta ja lasten ja nuorten tasavertaista mahdollisuutta osallistua toimintaan. Lisäksi kunnan kolmivuotisen SKAPA-hankkeen tavoitteena on parantaa rakenteita yhteistyölle, täydennyskoulutukselle ja inspiraatiolle opettajien keskuudessa.

Lisätietoa suomeksi
Lisätietoa ruotsiksi

Yhteystiedot
Anu Mäkinen, SKAPA-hankevastaava
Sähköposti: anu.makinen@kimitoon.fi

 

SKAPA Parainen – SKAPA Pargas

Paraisten kaupunki käynnisti yksivuotisen SKAPA-selvityshankkeen vuonna 2023. Selvityksen perusteella Paraisten kaupungille myönnettiin kaksivuotinen lisäavustus (2024–2025) jatkovaihetta varten. Hankkeen jatkovaiheen tarkoituksena on taideopetuksen vahvistaminen ja sen laadun, saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden parantaminen sekä pysyvän tulevan yhteistyörakenteen turvaaminen.

Lisätietoa suomeksi
Lisätietoa ruotsiksi

Yhteystiedot
Jannicke Ingelin, hankejohtaja
Sähköposti: jannicke.ingelin@pargas.fi

 

SKAPA Turku – SKAPA Åbo

Kolmivuotisen SKAPA Turku -hankkeen ensimmäisen vuoden aikana tehtiin raportti ruotsinkielisen taiteen perusopetuksen nykytilasta Turussa sekä taiteen perusopetuksen saatavuuden vahvistamisen merkityksestä kaupungille. Raportissa todetaan, että panostamalla taiteen perusopetukseen Turun kaupunki voi auttaa lapsia ja nuoria orientoitumaan helpommin yhteiskunnassa, jossa luovuus ja monipuolisuus korostuu yhä enemmän. Tämä myös auttaisi ehkäisemään kasvavaa polarisaatiota lasten ja nuorten keskuudessa.

SKAPA Turun raportti
”Det möjligas konst ­– Utmaningar och potential för svenskspråkig konstundervisning på fritiden för barn och unga i Åbo (2023)

 

Åbo Akademi – SKAPA/ordkonst

Åbo Akademin SKAPA/ordkonst -hanke pyrkii lisäämään ruotsinkielisten lasten ja nuorten pääsyä sanataidetoimintaan ja -opetukseen tukemalla uusia toimijoita sekä järjestämällä luovan kirjoittamisen ja sanataiteen kursseja ja täydennyskoulutusta Åbo Akademissa.

Lisätietoa ruotsiksi
Pressitiedote ruotsiksi

Yhteystiedot
Ria Heilä-Ylikallio, vastaava tutkija
Sähköposti: ria.heila-ylikallio@abo.fi

Pohjanmaa

SKAPA Pietarsaaren seutu – SKAPA Jakobstadsregionen

Pietarsaaren seudulla (Luoto, Uusikaarlepyy, Pietarsaari, Kruunupyy, Pedersöre) työ käynnistyi valmistelevalla hankkeella, jossa selvitettiin muun muassa alueen taidekoulutuksen saatavuutta. Selvitys loi pohjan SKAPA:n jatkotyölle vuosille 2024–2025. SKAPA-hankkeen ja selvityksen tulosten ankkuroimiseksi kaikkiin kuntiin perustettiin työryhmä, joka koostuu jokaisen osallistujakunnan, ammattikorkeakoulu Novian, Yrkesakademin i Österbotten ja KulturÖsterbotten edustajista. Wava-opisto koordinoi hanketta.

Lisätietoa suomeksi
Lisätietoa ruotsiksi

SKAPA Pietarsaaren seudun raportti (2023)
Raportin suomenkielinen käännös on saatavilla pyynnöstä.

Yhteystiedot
Jonas Kuhlberg, hankejohtaja
Sähköposti: jonas.kuhlberg@jeppis.fi

 

Viiden kunnan tasa-arvoinen taideopetus – Fem kommuner kring jämlik konstundervisning

Maalahden kunta on yhdessä Kristiinankaupungin, Kaskisen, Närpiön ja Korsnäsin kanssa mukana hankkeessa Fem kommuner kring jämlik konstundervisning (Viiden kunnan tasa-arvoinen taideopetus). Hankkeen tarkoituksena on vahvistaa, laajentaa ja parantaa taideopetuksen laatua tekemällä siitä saavutettavampaa ja yhdenvertaisempaa ja luomalla sille tulevaisuudessa pysyvä yhteistyörakenne.

Lisätietoa suomeksi
Lisätietoa ruotsiksi

Yhteystiedot
Sarah Bergkulla, hankevastaava
Sähköposti: sarah.bergkulla@krs.fi

 

SKAPA i Vasaregionen -hanke

Skapa i Vasaregionen -hankkeen tavoite on parantaa taideopetuksen saatavuutta ja tasavertaisuutta lapsille ja nuorille sekä laajentaa taideopetuksen tarjontaa. Hanke keskittyy hyvinvointiin, luovuuteen ja rakenteiden selkiyttämiseen. Vaasan kaupungilta mukana ovat taiteen perusopetuksen oppilaitokset  TaiKon ja Kuula-opisto.

Lisätietoa suomeksi
Lisätietoa ruotsiksi

Yhteystiedot
Nina Hautio, projektikoordinaattori
Sähköposti: nina.hautio@edu.vaasa.fi

 

Pohjanmaan kansansmusiikkifoorumi – FolkmusikForum i Österbotten

Pohjanmaan kansanmusiikkifoorumi -hanke pyrkii lisäämään kansanmusiikin opetuksen osaamista luomalla kaksikielisiä opintopolkuja. Hankkeen valmisteluvaihe päättyi vuoden 2023 lopussa. Vuoden 2025 loppuun ulottuva hankkeen toinen osa toteutetaan yhteistyössä Novia-ammattikorkeakoulun kanssa. Hanke koostuu kansanmusiikin ja varhaisiän musiikkikasvatuksen kaksikielisten täydennyskoulutusmahdollisuuksien suunnittelusta ja markkinoinnista.

Lisätietoa suomeksi
Lisätietoa ruotsiksi

Yhteystiedot
Anni Järvelä, projektijohtaja
Sähköposti: anni.jarvela@centria.fi

 


Mustasaaren-Vöyrin SKAPA – Kasva ja Ole Taiteessa – Skapa i Korsholm-Vörå – Att växa och vara i konsten

Vuosina 2023–2026 toteutettavan SKAPA-projektin tavoitteena on löytää toimivia rakenteita Mustasaaren ja Vöyrin kunnissa, jotta mahdollisimman monet lapset pääsevät nauttimaan taidekasvatuksen mahdollisimman laajasta valikoimasta. Lisäksi luodaan mahdollisuuksia ja tilaa lasten erilaisille taiteellisille ilmaisumuodoille ja nostetaan esiin taiteen merkitystä hyvinvoinnille ja kulttuuriselle ankkuroinnille.

Lisätietoa suomeksi
Lisätietoa ruotsiksi

Mustasaaren­-Vöyrin SKAPA-hankkeen raportti
Mustasaaren-Vöyrin SKAPA raportti ­– Att Växa och Vara i Konsten (2023)

Yhteystiedot
Sähköposti: info@skapakonst.fi

 

Taideyliopisto ­– Scenkonst med i lärandet (SMIL)

Scenkonst med i lärande (SMIL) on kehittämis- ja tutkimushanke, jossa tutkitaan esittävien taiteiden tuomista osaksi peruskoulun ja esiopetuksen oppimisympäristöä. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä pedagogien, taiteilijoiden, tutkijoiden ja opetusinstituutioiden välillä. SMIL-hankkeessa panostetaan myös opetushenkilökunnan esittävien taiteiden osaamisen kehittämiseen. Kehittämis- ja tutkimusympäristönä on ensisijaisesti Maalahden kunta.

Lisätietoa suomeksi
Lisätietoa ruotsiksi

Yhteystiedot
Nina Dahl-Tallgren, Tutkija, Teatterikorkeakoulu
Sähköposti: nina.dahl-tallgren@uniarts.fi