On suuri ilo ja kunnia olla osa monitaiteista ja moniäänistä taiteen perusopetuksen lakiuudistus-työryhmää; olla mukana vaikuttamassa tulevaisuuden suomalaiseen taidekasvatukseen ja siten koko tulevaisuuden taidekenttään. Tässä kovia arvoja sisältävässä ajassa tuntuu entistä tärkeämmältä puolustaa taidetta ja taidekasvatuksen olemassaoloa. Jo yli kahdenkymmenen vuoden opettajakokemuksella voin sanoa, että työllämme lasten ja nuorten kanssa on syviä koko elämää kannattelevia psykofyysisiä merkitystasoja.
Lakiuudistus-työryhmässä ei politikoida. Ei sanota, että jos minä annan sinulle tämän nappulan – anna sinä minulle tuo nappula. Ei turvata omaa tai kaverin selustaa siten, että päätös hyödyttäisi tässä ajassa vain minua, kouluani tai taiteenalaani, mutta vesittäisi taiteen perusopetus-idean parin vuoden päästä. Lakiuudistus pöydässä ajatellaan taiteen perusopetus edellä. Miten palvella mahdollisimman monen lapsen ja nuoren taiteen iloa? Miten taata taiteen perusopetuksen jatkuvuus seuraavat 30 vuotta? Miten saada taidekasvatus ja -koulutus vielä selkeämmin osaksi yhteiskuntaa?
Muutoksesta
Lakiuudistuksen ytimessä on muutos. Kuuluisin lause asiasta lienee antiikin ajan filosofin Herakleitoksen “ainoa pysyvä asia on muutos”. Uudistuksissa muutos suuntaan tai toiseen on vääjäämätöntä. Muutos myös usein pelottaa.
Mikä avuksi tässä uudessa tilanteessa, jossa kokonaisuutta voi olla vaikea oman oppilaitoksen johdosta hahmottaa?
Tähän on keksitty ratkaisu: yhteistyö. Yksin ei tarvitse selvitä selville vesille. Meillä on iso miehistö. Olemme samassa venheessä ja ehkäpä kaikki jopa aavalla ulapalla ilman varmuutta siitä, mihin suuntaan kannattaisi soutaa. Merihätään emme joudu, koska laadimme näppärien luotsien johdolla merikartan ja laivareitin, joista apua on saatavilla kareihin ja myrskyihin. Taiteenalojen omat purret puhkuvat aurinkovoimaa ja hyvää tuulenvirettä – käyden tarvittaessa keskenään debatteja solmuista ja virkistävistä satamista. Ylimpänä kapteeninhattua heiluttaa Taiteen perusopetusliitto, joka kerää avarimmat näköalat korkeimmalla mastollaan ja morsettaa matalikoista koko laivastoa hyvissä ajoin.
Graniittiperustuksesta
Olemme suomalaisen koulutusportaan alin askelma. Emme matalin tai alistetuin, vaan kaikista tukevin, levein ja voimakkain – graniittikivestä veistetty. Sille askelmalle on edelleen Suomen kulttuuri- ja taide-elämän hyvä rakentaa ja siitä ponnistaa eteenpäin, ylemmäs, korkeammalle. Ympäröivä maailma janoaa uutta ja luovaa ajattelua, kauneutta ja sivistystä ylläpitävää toimintaa. Taiteen perusopetus on vastaus siihen. Ammattitaitoisen taidekasvatuksen suunnitelmallisuuden johdosta Suomi näkyy maailmankartalla vetovoimaisena, uniikkina ja monitaituruutta pursuavana maana. Päättäjät: pitäkää huoli taiteen perusopetuksen rahoituksesta. Taiteen harrastaminen hellii mielen ja kehon tasapainoa kasvattaen hyvinvoivia ja itsenäisiä aikuisia kaikkiin tulevaisuuden työtehtäviin.
Terhi Perälä
Esittävien taiteiden oppilaitosten liitto ETOL:in puheenjohtaja
TPO-liiton blogisarjassa seurataan hallitusohjelmaan kirjatun taiteen perusopetuksen lain uudistamisen etenemistä. Aiemmat kirjoitukset löytyvät sivuston kohdasta blogit.
Lue lisää: Opetus- ja kulttuuriministeriön hankesivu Uudistuva taiteen perusopetus