TPO-liitto lausui Ylioppilastutkintolautakunnalle seurantaryhmän muistiosta Lähtökohtia ja näkemyksiä taito- ja taideaineiden kokeiden valmistelulle osaksi ylioppilastutkintoa.
Hienoa, että muistio on tuotu kommentoitavaksi vaiheessa, jossa tulevien ylioppilaskokeiden toteutus on vielä suunnitteluvaiheessa. Muistio nostaa hyvin esiin niitä kysymyksiä, joita ennen kokeiden käynnistymistä on vielä ratkottavana. Taiteen perusopetusliitto pitää tärkeänä, että vaikka nyt valmistellaan yhden koulutusmuodon sisällä olevien kolmen oppiaineen kokeita, huomioidaan valmistelussa niiden merkitys koko koulutusjärjestelmässä ja osana eri alojen opintopolkuja ja koulutusjatkumoja, kuten myös mm. Lapin yliopiston ja Suomen konservatorioliiton lausunnoissa muistutetaan. Esimerkiksi taiteen perusopetuksen oppilaat ovat usein samanaikaisesti myös lukion oppilaita. Yhteistyö eri koulutusmuotojen välillä tiivistynee entisestään, ja erilaisia yhteiskampuksia rakentunee entistä enemmän eri puolille maata mm. demografisesta kehityksestä johtuen. Kuten muistiossa todetaan, lukion opetussuunnitelmaa voidaan tehdä yhteistyössä myös muiden koulutuksen järjestäjien kanssa. Tässä taiteen perusopetuksen oppilaitokset ovat erinomaisia kumppaneita. Yhteistyöllä ja osaamisen tunnistamisella ja tunnustamisella on myös merkitystä esimerkiksi kurssitarjonnan rakentumisessa. Taiteen perusopetuksen oppilaitoksista löytyy osaajia myös muistiossa esiin nostettuun Ylioppilastutkintolautakunnan tarpeeseen taito- ja taideaineiden asiantuntijoiksi.
Näemme, että tekniset ratkaisut ja niiden toimivuus nousee merkittävään osaan tulevien taito- ja taideaineiden kokeiden onnistumisen ja tarkoituksenmukaisen toteutuksen kannalta. Kuvataiteen alatyöryhmän osiossa todetaan, että ryhmä piti valitettavana tietoa, että ylioppilastutkinnon nykyisten reunaehtojen mukaan digitaalisen kirjallisen kokeen tehtävät eivät voi olla sidoksissa valmistavan näytön tehtävänantoon ja että Abitti järjestelmää tulisi kehittää, jotta valmistavan näytön digitaalinen artefakti olisi käytettävissä varsinaisen koepäivän tehtävien aineistona. Myös musiikin alatyöryhmä toteaa, että mikäli tallennetta valmistavasta näytöstä ei arvioida osana musiikin ylioppilaskoetta, tulisi artefaktin olla osa koepäivän tehtävien aineistoa. Musiikin alatyöryhmä myös korostaa, että digitaalisen kokeen tehtävien tulisi painottua ja kytkeytyä soivaan musiikilliseen materiaaliin ja sen käsittelyyn. Muistion perusteella vaikuttaa siltä, että olisi ollut hedelmällistä, jos alatyöryhmät olisivat ehtineet käydä myös keskinäistä keskustelua ennen muistion laatimista, jotta esimerkiksi teknisiin ratkaisuihin ja reunaehtoihin olisi jo ensi vaiheessa pohdittu ratkaisuja yhteisesti. Muistion perusteella jää hieman epäselväksi, minkälaisten suoritusten ajatellaan olevan mahdollisia tuoda osaksi sekä valmistavaa näyttöä että digitaalista koetta. Alatyöryhmissä on ollut myös eri ajatuksia siitä, kenen vastuulla esimerkiksi valmistavan näytön tuotosten tallentaminen on. Lienee tarkoituksenmukaista, että jatkotyössä tämän kaltaiset vastuut linjataan yhteneväisellä tavalla. Ohjelmistokehityksen tulisi myös pysyä kokeiden kehittämistyön vauhdissa, jotta parhaat ratkaisut ovat käytössä jo ennen ensimmäisten kokeiden toteuttamista.
Kuten seurantaryhmän muistio osoittaa, aiheuttaa taito- ja taideaineiden kokeen sovittaminen tiettyyn muottiin ja digitaaliseen toteutukseen paljon pohdintaa, vaikka se mahdolliseksi nähdäänkin. Muistiossa todetaan, että kansainvälinen vertailu osoitti, että useissa maissa taito- ja taideaineiden kokeisiin sisältyy tyypillisesti jonkinlainen kirjallinen koe/kokeita ja pidempikestoinen taiteellisen tai taidollisen näytön osuus. Pidempikestoisen osuuden elementtejä sisältyy nykyisiin lukiodiplomeihin, joten pidämme ensiarvoisen tärkeänä, että diplomeja kehitetään edelleen niillä aloilla, joilla ne säilyvät. Lisäksi toivomme, että kahden taideaineen diplomin jäädessä pois mukaan saataisiin sana- ja sirkustaiteen diplomit. Tämä olisi yksi askel kohti monipuolisempia taiteen koulutusjatkumoja.
Lukion taideaineiden opinnoilla on huomattavia positiivisia vaikutuksia monille eri aloille hakeuduttaessa. Näemme käynnissä olevan uudistuksen erityisenä arvona ymmärryksen ja mahdollisuuksien lisäämisen taito- ja taideaineiden parissa hankitun osaamisen hyödyntämisestä laajemmin yhteiskunnassa. Liikunnan alatyöryhmässä on ehditty pohtia ennakoiden, mihin lukion jälkeisiin opintoihin suorituksella voisi saada pisteitä. Tämä tulisi olla tiedossa kaikkien kolmen uuden kirjoitettavan aineen osalta niillä oppilailla, jotka aloittavat lukionsa vuonna 2027.
Lue lisää ja tutustu myös muiden tahojen antamiin lausuntoihin aiheesta Lausuntopalvelussa.