Tulevaisuus Nyt! Sirkusta ja teatteria harrastavat lapset ja nuoret tervehtivät tulevaisuusvaliokuntaa

Etusivu/ Ajankohtaista/ Tulevaisuus Nyt! Sirkusta ja teatteria harrastavat lapset ja nuoret tervehtivät tulevaisuusvaliokuntaa

Esittävien taiteiden oppilaitosten liitto ETOL ry juhlii tänä vuonna 20 vuotista taivaltaan teemalla Tulevaisuus Nyt!. Juhlavuoden huippuhetkiin lukeutui noin sadan sirkuksen ja teatterin taiteen perusopetukseen osallistuvan lapsen ja nuoren juhlakulkueen saapuminen Eduskuntatalon portaille. Lapset ja nuoret luovuttivat sirkus- ja teatteriharrastuksen merkitystä ja tulevaisuutta koskevan julkilausuman eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle. Näytösasuihin pukeutuneet oppilaat tekivät sirkustemppuja ja lukivat julkilausuman ääneen suomeksi ja ruotsiksi.

Julkilausumaan ETOL oli koonnut lasten ja nuorten ajatuksia siitä, mikä tekee sirkuksesta ja teatterista parasta ja mitä uhkakuvia sekä unelmia näihin harrastuksiin liittyy. Vastauksissa nousivat esiin erityisesti uudet ystävät, ryhmäläisten tuki ja ryhmien hyvä henki, sekä mahdollisuus ilmaista itseään ja oppia uutta.

Tutustu aiheeseen myös eduskunnan verkkosivuilla: Tulevaisuusvaliokunta vastaanotti lasten ja nuorten juhlakulkueen ja julkilausuman teatteri- ja sirkustaiteiden merkityksestä ja tulevaisuudesta

Esittävien taiteiden oppilaitosten liiton juhlavuodesta voi lukea lisää myös Helsingin Sanomien välissä jaetun Taide & kulttuuri liitteen artikkelista.

TPO-liitto onnittelee juhlivaa jäsenjärjestöään ETOL:ia!

Näin lapset ja nuoret ilmaisivat ajatuksiaan sirkus- ja teatteriharrastuksestaan julkilausumassa:

Sirkus on parasta koska…
“Se on iso osa viikon liikunnasta.” “Se on tosi monipuolista.” “Saa kavereita ja on helpompi tutustua kavereihin, kun tehdään tiiviisti yhdessä.” “Se on ihana pieni yhteisö.” “Siellä voi tehdä ilma-akrobatiaa.” “Voi ilmaista itseään ja pääsee toteuttamaan itseään.” “Voi tehdä vapaasti ja monipuolisesti erilaisia juttuja.” “Siellä on yhteisöllisyys ja kaverit – ketään ei jätetä yksin.” “Siellä on omanlaisia ihmisiä.” “Se on hauska harrastus.” “Siellä on luovaa hommaa, jossa oppii uusia temppuja.” “Se on helppo tapa kuluttaa energiaa ja se on mukavaa.” “Se on kivaa ja kiinnostavaa.” “Siellä oppii erilaisia taitoja.” “Sirkusteatterissa on kivaa, koska se ei ole pelkästään sirkusta tai teatteria, vaan sirkusta JA teatteria.” “Voi ideoida, ja voin miettiä asioita.” “Harjoittaa sosiaalisia taitoja, että on tällaisessa ryhmässä.”

Mitä jos et voisi harrastaa sirkusta?
“Itkettäisi.” “Olisin masentunut.” “Nukkuisin varmaan koko ajan.”  “Ei olisi hauskaa.” “Olisi tosi tylsää.” “Istuisin varmaa vaa sohvalla ja söisin herkkuja.” “En varmaa tekis mitää järkevää.” “Olisi harmaata.” “Liikuntaa olis paljon vähemmän.” “Kaikki kivat välineet jäis vaa käyttämättä.” “Turvallisuus vaarantuisi, koska osa voisi tehdä sirkusjuttuja ilman opetusta ja lupaa.” “Menettäisin tavan ilmaista itseäni.” “Voimistelu voisi korvata sirkuksen, mutta se (voimistelu) on liian kilpailuhenkistä. Korvaavaa ei siis löytyisi.” “Jos ei saisi harrastaa hyvässä paikassa sirkusta, ne voisi harrastaa keskenään jossain huonossa paikassa väärin ja rikkois itsensä, jolloin sairaalamaksut kasvaa.” “Jos mä en saisi harrastaa sirkusta tai musiikkia, niin haistattaisin kaikille kakkiaisen.” “Ryhdyn kapinaan, maailma näyttäisi harmaalta ilman sirkusteatteria.”

Teatteri on parasta koska…
“Kun oppii, että ei haittaa, jos mokaa.” “On ihan superhauskaa esim. harjoitella esityksiä ja superkivaa tehdä esityksiä.” “Näytteleminen on superhauskaa.” “Se ei oo noloo.” “On kaverit ja kivoja leikkei.” “Se kasvattaa ihmisenä – oppii ymmärtämään.” “Se antaa monipuolisen pohjan tulevaan (vuorovaikutustaidot).” “Siellä ihmiset, elinikäiset suhteet ja muistot.” “Se säilyttää monipuolistumista.” “Tapaa kaikenlaisia ihmisiä ja osaa tulla niiden kanssa toimeen.” “Voi ”nollata pään” “Voi pelleillä ja heittäytyä.” “Tulee sinut itsensä kanssa.” “Se on siistiä!” “Voit olla oma itsesi ja asettaa omat rajasi.” “Opit ilmaisemaan itseäsi!” “Antaa rohkeutta ja itseluottamusta!” “Se on parempi paikka kaikille!” “Saa uusia ystäviä! Ei kiusaajia!” “Teatteriryhmä on kuin perhe. Olemme kaikenlaisissa tilanteissa yhdessä.” “Teatteri inspiroi!” “Voit osallistua hauskoihin asioihin.” “On hauskaa olla joku muu.” “Se yhdistää ihmisiä ja perheitä.” “Antaa työkaluja elämään!”

Mitä jos et voisi harrastaa teatteria?
“Voisi olla vaarallista joillekin, sillä taideharrastus pitää ne pois sängyn pohjalta. Lopettamisesta voi seurata masennus ja masennuksesta itsemurha. Ja itsemurhalukujen kasvamisesta seuraisi vihaa hallitukselle, ja se ei olisi varmaan teidän mielestä mukavaa.” “Olisin tosi sad.” “Maailma olisi tylsä ja mielikuvitukseton, ei olisi elokuvia tai mitään näytelmiä.” “Ei olis mitää katottavaa netflixist.” ”Oisin tosi surullinen ja itkisin.” “En olisi ollenkaan onnellinen.” “Huonommat mahdollisuudet itseilmaisuun.” “Tekisin mielenosoituksen, koska Suomesta tulisi harmaa ja tylsä.” “Me muutettais pois Suomesta, jonnekin missä saa harrastaa taidejuttuja.” ”Olis tosi surullista, ei olis tunteita.” “Olisin surullinen myös siksi, koska taideharrastuksessa mulla on paljon sellaisia kavereita, joita en muualla nää.” “Taideharrastukseton maailma ei olisi kiva. Jos loppuu, niin kapinoisin päättäjiä vastaan.” “Tykkään harrastuksesta, olis ihan hirveetä jos ei saisi harrastaa!!! Aloittaisin oman koulun.” “Ryhtyisin kapinoimaan kavereiden kanssa.” “MAAILMA OLISI HARMAA ILMAN TEATTERIA!” “Ilman teatteria monet kulttuurit ja perinteet unohdettiin.” “Minulla ei olisi ollenkaan hyvää elämää.” “En saisi olla onnellinen.” “Tuntuu kuin osa minusta katoaisi.” “Tuntuisi, että maa antaisi periksi. Olisin hyvin surullinen.” “Minusta se olisi aika tylsää, koska olen kiinnostunut teatterista!” “Jos en pääsisi teatterikouluun, olisin jo kuollut.”

Lisäksi lapset ja nuoret sanoittivat ajatuksiaan siitä, minkälainen olisi heidän unelmansa sirkus- ja teatteriharrastajan tulevaisuudesta:
“Että maailman pitäisi hyväksyä enemmän se, että TAIDE VOI OLLA AMMATTI!” “Unelmana olis et kankaan kiipeäminen näyttäis helpolta.” “Unelmana tehdä hieno esitys ja oppia tajunnanräjäyttäviä temppuja.” “Mun unelma on se, että valmistun monipuoliseksi sirkusartistiksi.” “Olisi kiva pystyä näyttämään temppuja missä vaan kaikille, myös vanhana.” “Että pääsisi kokeilemaan uusia erilaisia sirkuksen lajeja erilaisilla kursseilla esim. tulikurssi.” “Draama pitäisi olla peruskoulun aine!” “Rakastava!” “Taiteellista ja luovaa!” “Ryhtyä näyttelijäksi.” “Tulevaisuudessa haluan sirkusartistiksi.” “Toivon, että saan luovaa työtä tulevaisuudessa.” “Harrastan Eskossa teatteria ja sirkusta ja siis toivon, että jatkuu samanlaisena.” “Toivon, että enemmän ihmisiä tulisi ja tekisimme suositumpia esityksiä lol emt.” “Unelma on et must tulis näyttelijä. ”Unelma, että pääsisin joskus isolle näyttämölle.” ”Tämä harrastus on minulle unelmien täyttymys. Olen halunnut pienestä saakka näytellä.”

ETOL ry (Förbundet för scenkonst) frågade barn och unga, vad det är som gör cirkus och teater till det bästa de vet och vilka hotbilder och drömmar som hör ihop med deras hobbyn. I svaren framkom speciellt vikten av nya vänner, gruppens stöd, god anda, samt möjligheten att få uttrycka sig själv och lära sig nya saker.

Så här uttrycktes saken av barn och unga:

Cirkus är bäst för att…
“Det är en stor del av veckans motion” “Det är verkligen mångsidigt” “Man får kompisar och det är lättare att bekanta sig med kompisarna, när man gör saker intensivt tillsammans” “Det är en underbar gemenskap” “Där får man göra luftakrobatik” “Man kan uttrycka sig och får förverkliga sig själv” “Man får fritt och mångsidigt göra olika grejor” “Där finns gemenskap och kompisar – ingen blir lämnad utanför” “Där finns människor som jag” “Det är en rolig hobby” “Det är kreativt och man lär sig nya tricks” “Det är ett lätt sätt att förbruka energi och det är trevligt” “Det är trevligt och intressant” “Där lär man sig olika färdigheter” “I Cirkusteater är det roligt eftersom det inte bara är cirkus eller teater, utan cirkus OCH teater” “Man få komma med ideer och fundera på saker” “Öva sociala färdigheter, att man är i en sån här grupp”

Vad om du inte skulle få ha cirkus som hobby?
“Jag skulle gråta” “Jag skulle vara deprimerad ” “Jag skulle bara sova hela tiden” “Det skulle inte vara roligt” “Det skulle vara dötrist” “Jag skulle bara sitta i soffan och äta godis” “Jag skulle kanske inte göra något vettigt ” “Det skulle vara grått” “Jag skulle röra mig mycket mindre”  “Alla roliga redskap skulle bli oanvända”  “Säkerheten skulle äventyras för att en del skulle göra cirkusgrejor utan undervisning och tillstånd.” “Jag skulle förlora sättet att uttrycka mig” “Gymnastiken kunde kanske ersätta cirkusen, men den (gymnastiken) är för tävlingsorienterad. Det skulle alltså inte finnas nåt ersättande” “Om man inte skulle få hålla på med cirkus i ett bra utrymme, skulle de ändå hålla på för sig själva på nåt dåligt ställe, göra det fel och skada sig, och då ökar sjukhuskostnaderna” “Om jag inte skulle få ha cirkus eller musik som hobby, skulle alla få dra dit pepparn växer ” “Jag skulle börja strejka, världen skulle vara så grå utan cirkusteater.”

Teater är bäst för att…
“Man får vara sig själv och sätta sina egna gränser” “Man lär sig att uttrycka sig själv!” “Ger mod och självsäkerhet!” “Nya vänner! Ingen mobbar!” “Hjälper en i skolan!” “Ger verktyg för livet!” “Teater inspirerar!” “Teater är kreativt och fritt!” “Man kan vara sig själv och får vara med om roliga saker” “Man får uttrycka sina känslor bra!” “Det är roligt att få vara nån annan” “Man lär sig att det inte gör nåt fast man “mokar”, gör fel” “Man växer som människa – lär sig att förstå” “Det ger en mångsidig grund för framtiden (kommunikationsfärdigheter)” “Där finns människor, livslånga vänskapsband och minnen” “Man möter olika slags människor och lär sig komma överens med dem” “Man kan “nolla huvudet” “Man kan kasta loss” “Man lär känna sig själv”

Utan teater som hobby…
“Skulle det kännas som att en del av mig skulle försvinna” “Skulle det kännas som att jorden skulle rämna. Jag skulle bli väldigt ledsen” “Jag tycker att det skulle vara ganska tråkigt för att jag är intresserad av teater!” “Jag skulle inte alls vara glad” “Om jag inte fick vara med i teaterskolan så då skulle jag redan vara död” ”VÄRLDEN SKULLE VARA GRÅ UTAN TEATER!” “Skulle vara farligt för några, eftersom konst som hobby håller dem uppe ur sängens botten. Det kan leda till depression och depressionen till självmord. Självmordssiffrorna skulle leda till hat mot regeringen, och det skulle ni säkert inte tycka var trevligt” “Jag skulle vara verkligen sad.” “Världen skulle vara tråkig och fantasilös, det skulle inte finnas filmer eller några skådespel” “Det skulle inte finnas nåt att se på netflix. Jag skulle vara verkligen ledsen och gråta” “Sämre möjligheter att uttrycka sig själv” “Jag skulle demonstrera, eftersom Finland skulle bli så grå och tråkig” “Vi skulle flytta från Finland, nånstans där man får ha konst som hobby.” ”Skulle vara verkligen sorgligt, skulle inte finnas känslor” “Jag skulle vara ledsen också för att det i konsthobbyn finns mycket såna vänner som man inte träffar annanstans.” “En värld utan konst som hobby skulle inte vara trevlig. Om det skulle ta slut, skulle jag protestera mot beslutsfattarna” “Utan teater skulle man glömma många kulturer och traditioner” “Jag skulle inte alls leva ett gott liv” “Jag skulle inte få vara lycklig”

Barn och unga satte också ord på hurdan deras framtidsdröm om cirkus och teater som hobby är:
“Att världen ska vara mer accepterande för att KONST KAN BLI ETT YRKE!” “Kärleksfull! Konstnärlig och kreativ!” “Drömmen skulle vara att det skulle se lätt ut att klättra i tyg” “Drömmen är att göra en fin föreställning och lära sig häpnadsväckande tricks” “Min dröm är att bli en mångsidig cirkusartist” “Det skulle vara trevligt att kunna visa tricks var som helst, åt alla, även som gammal” “Drama borde vara ett ämne i grundskolan!” “Att man skulle få prova på nya områden inom cirkus som t.ex. eldkursen” “Att bli skådespelare” “Jag vill bli cirkusartist i framtiden” “Jag önskar att jag får ett kreativt arbete i framtiden” “Jag har teater och cirkus som hobby i Esko och önskar att det fortsätter likadant” “Jag önskar att det skulle komma mer människor och vi skulle kunna göra mer populära föreställningar lol” ”Drömmen är att få komma på stor scen” ”Den här hobbyn är mina drömmars uppfyllelse. Jag har velat spela teater ända sen liten”