Luovuutta politiikkaan -viikko ylitti odotukset

Etusivu/ Ajankohtaista/ Luovuutta politiikkaan -viikko ylitti odotukset

Ensimmäistä kertaa järjestetty valtakunnallinen Luovuutta politiikkaan – Kreativitet i politiken -kampanjaviikko tarjosi kiinnostavia keskusteluja, iloista heittäytymistä ja lukuisia kohtaamisia eri puolilla maata.

Kampanjaa toteutti 68 eri taiteenalojen oppilaitosta, joissa vieraili viikon aikana 157 poliitikkoa.

Taiteen perusopetus ja kulttuurialan ammatillinen koulutus kiinnostaa päättäjiä laajasti yli puoluerajojen. Ilahduttavan suuri joukko kuntien hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajia ja jäseniä, aluevaltuutettuja sekä kevään vaaleissa eduskuntaan pyrkiviä ehdokkaita tutustui oppilaitoksiin viikon aikana. Istuvia kansanedustajia vieraili kaikkien yhdeksän vaalipiirin oppilaitoksissa, joiden alueella kampanjaa toteutettiin. Myös ministereitä ehti mukaan.

Kampanjaviikon aikana poliitikoille tarjoutui mahdollisuus osallistua kokemukselliseen tekemiseen lasten ja nuorten taideopetusta antavissa oppilaitoksissa ja keskusteluihin oppilaitosten henkilöstön sekä lasten ja nuorten kanssa. Kukin oppilaitos oli suunnitellut oman ohjelmansa ja poliitikot lähtivät innokkaasti mukaan mm. tanssi- ja soittotunneille, improvisaatioharjoituksiin, ihmispyramidin rakentamiseen, muotokuvan tekoon sekä sanataiteen ja käsitöiden pariin. Samalla käytiin keskusteluja niin poliitikon työstä kuin taideharrastusten ja -opintojen merkityksestä lapsille ja nuorille. Moni päättäjä kertoi vaikuttuneensa lasten ja nuorten sitoutumisesta ja innostuksesta sekä tinkimättömästä työstä, jota taideoppilaitoksissa tehdään.

Sosiaalisessa mediassa 6.-10.2.2023 vietetyn kampanjaviikon tunnelmiin voi palata tunnisteiden #luovuuttapolitiikkaan ja #kreativitetipolitiken avulla. Osallistuneet oppilaitokset sekä vierailijat löytyvät täältä.

Luovuutta politiikkaan -kampanja nostaa taidetta ja kulttuuria harrastavien ja opiskelevien lasten ja nuorten äänen ja kiinnostuksen kohteet, sekä harrastus- ja opiskelumahdollisuudet osaksi julkista keskustelua. Kampanja lisää tietoisuutta ja ymmärrystä taiteen perusopetuksesta ja kulttuurialan ammatillisesta koulutuksesta ja niiden merkityksestä mm. hyvinvoinnin, kestävyyden, aktiivisen kansalaisuuden ja demokratian vahvistajana.

Valtakunnallista Luovuutta politiikkaan -viikkoa koordinoivat alojen kattojärjestöt Taiteen perusopetusliitto jäsenjärjestöineen sekä Suomen konservatorioliitto.