Tapahtumat

Taidekasvatus ja -koulutus yhteiskunnassa: Millaista tutkimusta tarvitaan?

25.9.2023
10:00 – 16:00

Suomessa on vahva kulttuurinen ja sivistyksellinen perusta ja ainutlaatuiset mahdollisuudet tarjota laadukasta taideopetusta kaikille. Alueella tehdään monimuotoista tutkimusta, joka on vahvasti käytäntöön sidoksissa. Saavutettavaa taidekasvatusta on pidetty hyvinvoivan yhteiskunnan edellytyksenä. Yhteiskunnallisen arvopohjan muuttuessa ja resursoinnin kiristyessä tarvitaan jatkossa sekä perustutkimusta että soveltavaa tutkimusta, jolla voidaan perustella taidekasvatuksen merkitystä ja vaikuttavuutta.

Taidekasvatuksen ja -koulutuksen tutkimuksella ja vaikuttamistoiminnalla pyritään muun muassa vahvistamaan taideaineiden asemaa perusopetuksessa taidelajien monipuolinen kirjo huomioiden, kehittämään eri toimijoiden välistä yhteistyötä taide- ja kulttuurikasvatuspalveluiden tarjoajina, parantamaan yhdenvertaisia osallistumisen mahdollisuuksia taide- ja kulttuurikasvatukseen ja kehittämään pitkäkestoisia tutkimuksellisia rakenteita ja niiden resursoimista.

Millaista taidekasvatuksen tutkimusta tarvitaan, jotta näihin tavoitteisiin päästään? Miten sitä tulisi resursoida ja edistää? Miten varmistetaan yhtäältä tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja toisaalta ymmärrys taidekasvatuksen laaja-alaisesta merkityksellisyydestä? Taidekasvatuksen tutkimuksen edunvalvontajärjestöt kutsuvat alan toimijoita keskustelemaan näistä kysymyksistä monialaisten alustusten pohjalta.

Iltapäivällä työskentelyä jatketaan temaattisissa työpajoissa, joissa työstetään ja konkretisoidaan taidekasvatuksen visioita ja kärkiteemoja.

Tapahtumapaikka
Aalto-yliopisto, Otakaari 1 U523 Neuvottelutila (aivan metroaseman vieressä)
Zoom-etäyhteys aamupäivällä klo 10–12.30

Ohjelma
10.00–12.30 Tervetuloa

Taidekoulutuksen ja -kasvatuksen edistämisen näkökulma: mitä ja minkälaista tutkimusta tarvitaan, jotta päästään vaikuttamaan taidekasvatuksen asemaan yhteiskunnassa?

Alustamassa ja keskustelemassa:
Minna Karvonen, johtaja, Opetus- ja kulttuuriministeriö
Annika Lyytikäinen, yhteiskuntasuhdevastaava, Kulta ry
Jussi-Pekka Rode, elinkeinoasiantuntija, Sivistystyönantajat Sivista
Eeva Siljamäki, post doc -tutkija, Taideyliopisto
Taru Koivisto, post doc -tutkija, Taideyliopisto

12.15–13.30 Tarjoamme lounaan seminaariin osallistujille

13.30–15.30 Iltapäivän työryhmät Learning cafe-menetelmällä

15.30–16.00 Seminaarin loppukoonti

Ilmoittautuminen
Seminaari on maksuton.
Ilmoittaudu mukaan viimeistään 11.9. täyttämällä ilmoittautumislomake.

Ilmoittautumisen yhteydessä voit halutessasi liittyä Taidekasvatuksen tutkimusseuran jäseneksi maksamalla seuran jäsenmaksun.

Lisätietoja
Seminaarin järjestävät Taidekasvatuksen tutkimusseura, Taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorio ja InSEA Suomi.

TPO-liitto on Taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorion kumppanuusjäsen.

Takaisin tapahtumiin